Jagody goji

Najzdrowsze owoce świata: jagody goji

Jagody goji, zwane też kolcowojem pospolitym, kolcowojem chińskim lub też kolcowojem szkarłatnym, uznawane są za najzdrowsze owoce świata.

I choć zdania w tym względzie są podzielone, jedno jest pewne: zawierają całe mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych.

Znajdziemy w nich:

  • Aż 18 aminokwasów,
  • Tłuszcze,
  • Węglowodany,
  • Witaminy: B1, B2, B6 i E,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Wapń,
  • Cynk,
  • Miedź, a także
  • Selen.

Jagody goji są również bogatym źródłem karotenoidów, przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami.

Ze względu na zawartość tylu cennych składników, jagody te stosowane są leczniczo w miażdżycy, cukrzycy, a także chorobach oczu i osteoporozie.

Chętnie wykorzystywane są w odchudzaniu, gdyż są odżywcze, a przy tym sycące, choć… kaloryczne.

100 g suszonych jagód goji zawiera 370 kalorii. Więcej o właściwościach i zastosowaniu jagód goji przeczytasz w tym niezwykle fascynującym poradniku https://wblaszaku.pl/jagody-goji/ który w przystępny sposób opisuje ich zalety oraz podpowiada gdzie można je kupić oraz w jakiej cenie. Zapoznaj się z opiniami o jagodach goji a z pewnością nie będziesz żałować.

Wracając jednak do tematu mojego wpisu…

Właściwości jagód goji
Właściwości jagód goji

Jak jeść jagody goji?

Stanowią one doskonały dodatek do mięs i warzyw, a także wszelkiego rodzaju kulek i batonów typu musli.

Na koniec warto dodać, że choć jagody goji pochodzą z Himalajów, to można je uprawiać również w Polsce.

Nie mają dużych wymagań i są odporne na skrajne warunki atmosferyczne.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *