Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Moje pierwsze ciasto marchewkowe (które podobno nawet dziecko umiałoby zrobić i nie chodzi tu o dzieci występujące w Mater Chef Junior;)) niestety okazało się totalnym niewypałem.

Przepis otrzymany od koleżanki mojej dziesięcioletniej wówczas córki widocznie chyba jednak zawierał jakieś nieścisłości. 😉

Rozczarowana pierwszym niepowodzeniem nie chciałam długo robić ciasta marchewkowego, jednak w końcu przekonałam się i spróbowałam drugi raz. I całe szczęście.

Ciasto marchewkowe, które dziś chcę Wam przedstawić jest naprawdę pyszne, lekko wilgotne, po prostu idealne.

Polecam. 🙂

Potrzebne składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1 pełna szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szklanka cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 300 g startej na dużych oczkach marchewki,
  • 10 dag orzechów włoskich (posiekanych).

Sposób przyrządzenia:

Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Do miski dodajemy po kolei: olej, cukier, aromat, po jednym jajku.

Następnie przesiewamy pozostałe sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.

(Nie trzeba mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników).

Na koniec wsypujemy startą marchewkę i orzechy.

Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza  lub do uzyskania suchego patyczka.

Wystudzone można ozdobić dowolną polewą, najlepiej białą.

Ja najczęściej polewam ciasto lukrem (wrzątek +cukier puder) z dodatkiem soku z cytryny.

Pycha!

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *