Przepis na bitki wołowe

Bitki wołowe

Gratka dla wielbicieli tradycyjnego obiadu – bitki wołowe są przepyszne, rozpływają się w ustach, a dodatkowo są sycące.

Po takim obiedzie się nie podjada! 😉

Przygotowanie bitek wołowych nie jest trudne ani czasochłonne – najwięcej czasu zajmuje samo duszenie mięsa.

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:

  • 1 kilogram mięsa wołowego,
  • sól i pieprz,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • około 2 łyżeczek mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej.

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić i wystekować.

Posypujemy je solą i pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki.

Przed smażeniem wyjąć z lodówki tak, by nabrało temperatury pokojowej.

Obsmażać szybko na rozgrzanym oleju prawa – lewa i wrzucić do garnka.

Po zdjęciu ostatniego kawałka mięsa wrzucić na patelnię pokrojone: czosnek i cebulę.

Dodać do mięsa.

Zalewamy je wrzątkiem do przykrycia i dodajemy ziele angielskie, majeranek i liść laurowy.

Gotujemy około 3 godzin lub do momentu, gdy mięso stanie się miękkie.

W razie potrzeby dolewamy wody.

Przesypujemy przez sitko obie mąki  – ich ilość uzależniamy od tego, jak gęsty ma być sos.

Bitki wołowe najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą i ogórkiem kiszonym.

Smacznego! 🙂

Bitki wołowe
Bitki wołowe

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *